«Ψηφιακή Πολιτειότητα»: Αγωγή του ψηφιακού πολίτη

Το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου προσφέρει από φέτος στου μαθητές του εκπαιδευτικά προγράμματα ψηφιακής πολιτειότητας (digital citizenship), διευρύνοντας τον στενό ορίζοντα της "ασφάλειας στο διαδίκτυο".
Παρακολουθήστε την εξέλιξη του προγράμματος απ' αυτή την σελίδα.

Dig_cit espa

Τι είναι η ψηφιακή πολιτειότητα;

Η ψηφιακή πολιτειότητα, ή αγωγή του ψηφιακού πολίτη, είναι ένα σύγχρονο πεδίο γνώσης το οποίο εύκολα δημιουργεί σύγχυση.
Συνήθως, όταν μιλάμε για ψηφιακή πολιτειότητα, αναφερόμαστε είτε στο cyber bullying είτε στην ασφάλεια του διαδικτύου. Παρόλα αυτά, η ψηφιακή πολιτειότητα είναι κάτι περισσότερο από αυτά τα δύο θέματα. Περιλαμβάνει μία μεγάλη γκάμα συμπεριφορών και ικανοτήτων που είναι απαραίτητες στο σημερινό ψηφιακό περιβάλλον. Στο εξαιρετικό του βιβλίο “Digital Citizenship in Schools", ο Mike Ribble ορίζει την ψηφιακή πολιτειότητα ως “τις νόρμες που προϋποθέτουν την απόκτηση υπεύθυνης συμπεριφοράς σε σχέση με την χρήση της τεχνολογίας”. Η ομπρέλα της ψηφιακής πολιτειότητας καλύπτει μία μεγάλη γκάμα ψηφιακών εγγραμματισμών, άλλων περισσότερο γνωστών και άλλων λιγότερο -οπωσδήποτε όμως όλων απαραίτητων για την επιτυχία στην ψηφιακή εποχή. Θα έλεγε κανείς, πως ο όρος “ψηφιακή” περιττεύει μία και οι τρόποι συμπεριφοράς είναι ίδιοι στην πραγματική ή την ψηφιακή ζωή. Είναι όμως γεγονός πως ο ψηφιακός κόσμος διαθέτει μερικές πολυπλοκότητες άγνωστες στον φυσικό κόσμο. Ή δυνατότητα ανώνυμων αναρτήσεων σε διάφορες κοινωνικές πλατφόρμες επιτρέπει σε μαθητές και μεγαλύτερους ανθρώπους να εκφράζουν γνώμες και απόψεις που ποτέ δεν θα εκστόμιζαν πρόσωπο με πρόσωπο. Η ανωνυμία επιτρέπει απερίσκεπτες ενέργειες όπως το ποστάρισμα φωτογραφιών και βίντεο που σε κανονικές συνθήκες κανείς δεν θα ήθελε να μοιραστεί. Όμως η μονιμότητα του περιεχομένου που αναρτάται στο internet σημαίνει πως παιδικά λάθη που κάποτε έμεναν στο σχολείο, τώρα ακολουθούν τον άνθρωπο για πάντα. Ή κουλτούρα του υπερβολικού διαμοιρασμού πληροφοριών μέσα από τις κοινωνικές πλατφόρμες υπογραμμίζει την ανάγκη της διδασκαλίας των ορίων στα παιδιά. Μέσα από τις κινητές συσκευές οι νέοι άνθρωποι είναι διαρκώς δικτυωμένοι. Αυτό, κάνει την ψηφιακή πολιτειότητα ένα μάθημα απαραίτητο ακόμη και στο δημοτικό σχολείο.

Τα εννιά συστατικά της ψηφιακής πολιτειότητας